Projekt Bavorský les

Ve dnech 9. 5. 2018 – 11. 5. 2018 jsem se zúčastnil projektu s názvem Bavorský les pod vedením profesorek Boudové, Selingerové a Tupé. Hlavním cílem projektu byla návštěva ZOO parku v Bavorském lese a následně výlet do ZOO Praha. Při návštěvě Německa jsme si mohli procvičit základy německého jazyka, což někteří brali jako velikou výhodu projektu.

bavorsky les 2018 1První den jsme brzo ráno vyjeli od školy autobusem do Neuschönau. Během cesty jsme se zastavili ještě v České republice na čerpací stanici, kde jsme si mohli koupit něco dobrého k snídani. Po příjezdu do areálu Národního parku Bavorský les jsme vystoupali stezkou korunami stromů na vyhlídku, odkud jsme měli na dosah ruky celou rezervaci a mohli jsme se kochat krásami německé přírody. V odpoledních hodinách jsme procházeli ZOO parkem, kde nás bohužel zastihl prudký déšť, a tak jsme se museli rychle vrátit k autobusu. Krásný zážitek z výletu nám nezkazilo ani dlouhé čekání na náhradní autobus, který měl dorazit poté, co jsme zjistili, že původní autobus je rozbitý. Během celého dne jsme měli za úkol zjišťovat důležité informace o Bavorském lese a zvířatech žijících na jeho území, které jsme zúročili v závěrečný den projektu. 

bavorsky les 2018 2Druhý den jsme strávili v Zoologické zahradě Praha, kde jsme pozorovali stejná zvířata, která jsme viděli v ZOO parku v Bavorském lese. Pro náš projekt bylo důležité sledovat jejich chování, způsob komunikování mezi sebou a jejich stravovací návyky. Tento den jsme měli krásné slunečné počasí, a tak jsme si procházku po zoologické zahradě vskutku užili. Jako bonus jsme se naučili něco nového o těchto zvířatech z biologické stránky. 

Třetí den jsme prožili ve škole, kde jsme ve skupinkách vypracovávali plakát (prezentaci) o zvířatech, která jsme pozorovali v Bavorském lese a v pražské ZOO. Naše závěrečné práce jsme představili ve školní aule, kde jsme zároveň ukončili projektové vyučování. 

Závěrem bych chtěl dodat, že přestože nám počasí moc nepřálo, projekt jsme si všichni parádně užili. Měli jsme možnost vidět přírodní krásy Bavorska nejenom z ptačí perspektivy a mohli jsme porovnávat životní podmínky zvířat v ZOO Praha a v Bavorském lese.

Jan Petránský, K4A

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok