Jsem lepší než Švejk 2018

Dne 23. 4. 2018 se v pražském Divadle Bez zábradlí uskutečnil již 17. ročník satirického a humoristického studentského kabaretu Jsem lepší než Švejk. Se svými krátkými scénkami se představilo šest skupin ze čtyř různých gymnázií.

Křesla poroty, tradičně obsazena známým spisovatelem Michalem Vieweghem a Janem Štolbou, bývalým novinářem a nynějším ředitelem Akademie Literárních novin, doplnila Pavlína Gutská z pražského magistrátu a dvě studentky z kvinty Gymnázia Nad Štolou, Anna Matějková a Anna Kučerová.

Jako první, jistě plní nervozity, vystoupili studenti z Gymnázia Elišky Krásnohorské, jmenovitě Ondřej Urban, Klára Hamsíková, Jakub Pavlovský a Jiří Rajtr, se svou scénkou s názvem A co když je to jinak, ve které se investigativní novinář snažil vyřešit případ obchodníka a kufříku s neznámým obsahem. V celkem předvídatelném příběhu ale nastal nečekaný zvrat, který skupince nadaných studentů zajistil krásné třetí místo.

Dále se představilo Gymnázium a Střední odborná škola Sedlčany, které se pravidelně umisťuje na předních příčkách. Čtyři mladíci, Vojtěch Susser, Jan Sadil, Matěj Konvalinka a Dominik Sosnovec, opět excelovali svými hereckými výkony, v jejich představení Odkapávač, které se zabývalo politikou. Nechyběl ani tradiční hudební závěr s bendžem a kytarou.

Trable s máslem mělo Gymnázium Voděradská. Vysoká cena másla ale nebyla jediným problémem rodiny, diváci byli zasvěceni např. do drogové závislosti dcery, která navíc poskytovala své tělo starších mužům za peníze. Jaromír Blín, Jonáš Střelec, Adam Vacek a Rozálie Husáková z Gymnázia Elišky Krásnohorské předvedli, jak takové psaní scénáře ke krátké studentské scénce může vypadat. Hádky, křik, hysterii a později i zoufalství v očích všech aktérů vystoupení Milá Rózo vystihlo perfektně.

Na závěr se představilo „domácí“ Gymnázium Nad Štolou, a to hned dvakrát. Scénka Den před stvořením světa, kterou si připravili Lada Blinová, Laura Košacká a Martin Schwarz, představila návrh na to, jak by mohl být svět stvořen. Bohu bylo prezentováno celé stvoření včetně zvířecích sfér a řešení drobných chybek, např. používání líčidel pro ženy, kterým do vínku nebyla dána krása. „A když by to nestačilo, máme tu alkohol!“ zněla poslední věta před zmáčknutím tlačítka, které přivolalo Velký třesk.

V úplně poslední scénce, Cesta časem, se do 18. století za pomocí kouzelného kabátu přesunuly Ema Šnajdrová, Anna Sniegoňová, Daniela Horská, Rozálie Tušlová a Michaela Hrabáková. Marie Terezie a její korunovace, zavedení povinné školní docházky a velmi povedený tanec v rytmu písně Mamma Mia, to vše talentovaným dívkám přineslo první místo.

Všem účastníkům děkujeme za skvělé dopoledne a těšíme se příští rok!

Tereza Šmajsová, K5B

 

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok