Skotsko 2018

Na konci školního roku 45 studentů našeho gymnázia absolvovalo týdenní studijně-poznávací zájezd do Skotska.

Odjížděli jsme v pondělí 11. 6. v pozdních večerních hodinách. První den jsme strávili prohlídkou Amsterodamu. Prošli jsme se po městě a projeli lodí po grachtech (kanálech). Odpoledne jsme nasedli na trajekt a zahájili noční plavbu do Newcastlu.

Ve středu ráno jsme se vylodili v severní Anglii a autobusem pokračovali směr Edinburgh. Cestou jsme se zastavili v Rosslyn Chapel – katedrále známé z knihy a filmu Šifra Mistra Leonarda.

image1
Rosslyn Chapel

Odpoledne jsme dorazili do Edinburghu a prošli si centrum města od královského paláce Holyrood Palace přes The Royal Mile až ke hradu Edinburgh Castle.

image2
Edinburgh

Cestou do hostelu ve Stirlingu jsme udělali zastávku u Falkirk Wheel – rotačního lodního výtahu a viděli Kelpies – 30 metrů vysoké sochy koňských hlav, které značí začátek kanálu Forth and Clyde.

image3
Kelpies

Ve čtvrtek 14. 6. jsme jeli přes údolí Glencoe do Fort William. Ten den byla vichřice, takže procházku po městě jsme omezili na rychlou návštěvu vojenské pevnosti. Pak jsme si prohlédli destilérii Ben Nevis (uvnitř naštěstí neprší) a odpoledne se vyjasnilo a při projížďce přes jezero Loch Ness dokonce svítilo i sluníčko. Večer jsme se přemístili do hostelu v Inverness, hlavním městě skotských „Highlands“.

image4
Prohlídka destilérie

image5
Neptunovy schody (zdymadla) u Loch Ness
image6
Drátěná socha Nessie

V pátek ráno jsme si prohlédli Inverness a hrad Urquart Castle na jezeře Loch Ness. Odpoledne jsme šli k vodopádům Steall Falls. Střídavě pršelo a bylo oblačno, ale výlet se určitě vydařil. Typického skotského deštivého počasí jsme si ale za týden užili dost.

image7
Inverness

image8
Za hradem v Inverness

image9
Urquart Castle

V sobotu ráno jsme měli naplánovaný výstup na kopec Ben A’an, ale v hustém dešti jsme ho vzdali. Prošli jsme se jen kolem jezera Loch Katrine, všichni zabalení v pláštěnkách nebo pod deštníky a bohužel byla i mlha, takže jsme přišli o krásné výhledy do okolí. Urychlili jsme cestu do Stirlingu, jeli se podívat na památník Williama Wallace – tam se naštěstí vyjasnilo a odpoledne jsme si prohlédli Stirling Castle.

image10
Pohled na památník Williama Wallace z hradu Stirling Castle

image11
Výhled z památníku Williama Wallace do okolí

V neděli ráno jsme vyrazili opět do Edinburghu. Tam jsme strávili celé dopoledne – vyšli jsme na Artušovo sedlo a nějaký čas věnovali i nakupování ve městě. Odpoledne jsme vyrazili na trajekt opět do Newcastlu a v pondělí ráno pokračovali z Amsterodamu autobusem do Prahy, kam jsme dorazili v pondělí večer.

image12

Na základě svých zážitků a zkušeností napsali studenti články nebo eseje. Některé si brzy budete moci na webových stránkách přečíst.

Mgr. Jitka Čermáková

 

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok