Vaření netradičně i tradičně ze surovin neznámých i známých

Náš gastronomický projekt byl zahájen v pátek po osmé vyučovací hodině úkolem dopravit zbytek surovin z našeho gymnázia do kuchyňky v ZŠ Korunovační. Přestože nám v komfortním přenosu bránila polorozbitá přepravka, absence dalších párů rukou a několik set metrů cesty včetně křižovatky, všechny potraviny se bezpečně dostaly na určené místo. Nejprve nám pan profesor Lerch a paní profesorka Babická vysvětlili náš dvoudenní plán. Dále se přešlo k přípravě prvního jídla – vegetariánského burgeru. Muselo se připravit jak těsto, tak cizrnový vnitřek. Do práce se zapojili i ti nejmladší a celé se to odehrávalo za zvuků vysvětlování a vyprávění pana profesora a občasných ekologických poznámek paní profesorky týkajících se kupříkladu palmového oleje. Po překonání drobných technických komplikací (které nás provázely celým dvoudenním vařením) jsme každý měli housku připravenou k naplnění.

Jako další chod byl čočkový dhál. Nesměl chybět ani dezert v podobě tapiokového pudinku, ale vzhledem k našemu časovému skluzu byl odsunut jako snídaně na další den. Největším zážitek bylo pravděpodobně otevření balení s durianem. K silnému znechucenými zvuky doprovázenému projevu všech účastníků postačilo samo rozdělání obalu, neboť se celou kuchyňkou rozvinul neuvěřitelný zápach (to snad ani není vhodné označení, byl to regulérní smrad). Balení začalo kolovat a ti z nás, které prvotní seznámení s tímto ovocem neodradilo, i kousek ochutnali. Ne každý se ale přes vůni evokující něco toxického či zkaženého přenesl, durian byl tedy poctivě znovu zabalen, izolován a odložen do lednice (avšak musím podotknout, že se snaha ne tak úplně vyplatila, vůbec bych se nedivila, kdyby tam lehký náznak daného odéru byl ještě dnes). První den se navíc musel upravit losos a naložit a zavakuovat kachní prsa, což už se dělo mimo náš časový harmonogram, ale i poslední skupinka uklízející všemožné zbytky a fascinovaně přihlížející vakuování masa se do svých domovů odebrala ve zdraví.

Druhý den ráno jsme začali tapiokovým pudinkem s mangem a passion fruit. Dále jsme obdrželi rychlokurz dělání sushi a i přes občasné zamotání řasy i s fólií byl hojný počet rolek na světě. Další věcí na programu byla kachna. Část z ní byla odebrána a vložena do hrnce na pomalé vaření a část šla rovnou na pánev. Přestože smažení občas připomínalo adrenalinový sport, výsledek stál za to. Prsa se zkombinavala s rýží a granátovým jablkem a projekt byl zakončen crème brûlée.

Necelé dva dny jsme si všichni velmi užili. Velký obdiv patří panu profesorovi Lerchovi, který dokázal vymyslet pestré a exotické menu na oba dny, sehnat ty nejkontroverznější potraviny a předpřipravit značnou část všech jídel tak, že na nás zbyla už jen ta nejzajímavější práce (čímž se sám ochudil o vlastní porci). Panu profesorovi a paní profesorce moc děkujeme a doufáme, že nás v brzké době čeká další podobná akce!

Anna Drápalová, S7A

 

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok