Toulky adventní Vídní

 

Letos jsme opět tradičně zavítali do hlavního města Rakouska, abychom načerpali pravou vánoční atmosféru. Do Vídně jsme dojeli v dopoledních hodinách a hned jsme si vychutnali projížďku po Ringstrasse, slavném bulváru, který nechal vystavit František Josef na místě bývalého městského opevnění. Pěšky jsme si pak prošli centrum s početnými hlavními budovami města např. Operou, Hofburgem nebo Španělskou jezdeckou školou, která je součástí hradu a pořádá vystoupení s lipicány – možná se sem příště podíváme.

Kolem půl druhé jsme měli čas na pozdní oběd, mnozí jsme neodolali pravému vídeňskému řízku s bramborovým salátem. Také jsme nahlédli do slavné kavárny Sacher a někteří ochutnali světoznámou dobrotu – dort Sacher. Poté jsme v protilehlé impozantní budově Albertiny obdivovali díla Rembrandta, da Vinciho nebo Picassa. Nadchla nás však především současná výstava věnována Claude Monetovi. Nádhera! Po pořádné dávce umění jsme se jeli ubytovat na Mariahilferstrasse, což je nejoblíbenější vídeňská nákupní třída a také jedna z nejdelších. Zde již poněkolikáté spíme v pohodlném hotelu Wombats.

Večer jsme metrem jeli na Christkindlmarkt před vídeňskou radnicí. Tyto vánoční trhy patří mezi nejnavštěvovanější v Evropě a na davech lidí to bylo dost znát, ale stejně jsme ochutnali místní speciality a vše završili jízdou na ruském kole s vánočním výhledem na noční, nádherně osvětlenou, Vídeň.

Druhý den po snídani jsme neotáleli a hned se vydali pěšky po Mariahilferstrasse k Haus des Merees. Jedná se o akvárium postavené v budově, která byla využívána za druhé světové války jako bunkr. Mohli jsme procházet tunelem s rybami, viděli jsme opice z Amazonie, nebo krokodýly z Afriky. Třešničkou na dortu ale byl impozantní panoramatický výhled ze střechy mořského musea.

Pěšky jsme přes Museum Quartier a Hofburg došli ke Stephansdomu, dominantě Vídně. Gotická katedrála má barevnou střechu, na kterou nám dokonce krátce zasvítilo krásně sluníčko. Dostali jsme opět krátký rozchod na občerstvení a potom už jeli autobusem k nedalekému Hundertwasserhaus, ve kterém se nachází muzeum věnované extravagantnímu umělci Friedensreichu Hundertwasserovi, kde jsme si prošli i vnitřek neobyčejného domu s barevnou fasádou. Na závěr dne před odjezdem do Prahy jsme dokoupili zbytek vánočních dárků v Shopping Resort Gerasdorf (G3). A pak už jsme s bolavýma a ušlapanýma nohama, ale plni úžasných zážitků jeli zpět do Prahy. Letošní adventní trhy nás opět skvěle naladily a těšíme se na další rok!

Tereza a Adéla Masničákovy

 

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok