Jsem lepší než Švejk 2019

Ve středu 24. 4. 2019 nám humoristicko-satirický studentský kabaret s názvem Jsem lepší než Švejk vyrostl do dospělosti, a odehrál se tak jeho osmnáctý ročník. Soutěž se konala tradičně pod taktovkou paní profesorky Ivany Maršálkové z Gymnázia Nad Štolou v Divadle bez zábradlí. Porotu tentokrát tvořily pouze dvě osobnosti, a to pan Jan Štolba a pan Rudolf Křesťan, kteří zhlédli vystoupení pěti souborů, Michal Viewegh se ze závažných důvodů v den konání ráno omluvil.

Na prvním místě se umístilo Gymnázium Thomase Manna, jehož studenti předvedli scénku na aktuální témata – od trendu LGBT komunity až po veganství. Druhé místo získali studenti Gymnázia Elišky Krásnohorské, kteří sehráli scénku s názvem Zemská přitažlivost, jež byla založena na vtipných dialozích mezi Sluncem, Měsícem a Zemí. Třetí místo vyhráli mladí studenti našeho Gymnázia Nad Štolou, kteří se velmi vtipně zhostili parodie na vysílání televizní stanice Nova a přetransformovali ji na TV Noha.

Celkově byl osmnáctý ročník studentského kabaretu velmi různorodý, diváci měli možnost zhlédnout jak scénky humorné, tak i ty k zamyšlení a strávili příjemné dopoledne v pražském divadle.

Eliška Houdková


Literární noviny: Studenti soutěžili v kabaretu již po osmnácté

Rudolf Křesťan, Dobré ráno s Dvojkou Českého rozhlasu (22. 4. 2019)

Je-li dnešní velikonoční svátek ve znamení pomlázkového šlehání, pak dodávám, že svědkem šlehů budu i v brzkou středu.

Mám ovšem na mysli šlehy satirické.

Ty budou totiž náplní už 18. ročníku soutěže středoškolských souborů, a to pod názvem Jsem lepší než Švejk.

Podmínkou je humor a inspirace současností.

Považuji si za čest, že tam budu i letos opakovaně jedním z porotců, a to spolu s herečkou Hanou Heřmánkovou, s publicistou Janem Štolbou a se spisovatelem Michalem Vieweghem.

Duchovním otcem, respektive duchovní matkou, celé akce je zakladatelka soutěže paní profesorka Ivana Maršálková. Patří k pedagogům, jejichž činnost má přesah – v jejím případě i v podobě zmíněné soutěže, která podporuje nápaditost, tvořivost a kritického ducha studentů.

Vše se odehraje pozítří dopoledne v pražském Divadle Bez Zábradlí, které pro tuto přehlídku středoškolských souborů opět poskytne velkoryse svůj prostor.

Na ty scénky se už těším i proto, že vím, co pro mě znamenalo, když jsem před dávnými lety mohl začínat – stejně jako například Daniela Kolářová, Radka Fidlerová a Jan Honsa – na tehdejší karlovarské jedenáctiletce v tamním kabaretním studentském souboru Kapsa.

Jeho existence byla taky spojena s obětavým češtinářem, jmenovitě s profesorem Vratislavem Bartůňkem.

Čímž zdravím všechny češtináře, jejichž význam mnohdy přesahuje pouhý rozvrh hodin – a to doslova i symbolicky.

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok