Zájezd do jižní Francie

Dne 9. června 2019 jsme se vypravili na dobrodružnou cestu za poznáním jižní Francie. Pohodlnost nočního cestování je diskutabilní, zvlášť když musíte čelit utlačování ze strany okolních cestujících. Cesta byla sice dlouhá, ale odměnou bylo spatření Pont du Gard v odpoledních hodinách. Tento starý akvadukt se pne nad řekou Gard a je jednou z nejvýznamnějších památek Francie. Dále jsme pokračovali do města Avignon, kde ovšem z důvodu francouzského státního svátku nejezdila veřejná doprava. Prohlídka byla proto odložena na následující den.

V Avignonu jsme viděli onen poloviční most, zpívali do nekonečna Sur le pont d’Avignon, navštívili papežský palác a poté vyjeli do druhého největšího města Francie, Marseille. Šli jsme se podívat na baziliku Notre Dame de la Garde, kam jsme sice trošku potupně dojeli vláčkem, ale nakonec se to ukázalo být dobrým nápadem vzhledem k výšce kopce. Z katedrály byl nádherný pohled na celé město. Po cestě na ubytování jsme se zastavili na útesech Calanque de Callelongue, kde jsme se pokochali výhledem na moře.

Čtvrtý den cesty konečně vysvitlo slunce. Saint -Tropez se všem líbilo, hlavně moře a přístav s jachtami. Poblíž města je malé městečko Ramatuelle. Navštívili jsme tamní trhy a prohlédli si malebnou kamennou vesničku. Den jsme zakončili koupáním v moři v Port Grimaud, městečku připomínajícím italské Benátky.

Poslední den jsme započali návštěvou proslulého města Cannes, kam se sjíždějí celebrity z celého světa na filmový festival. V den naší návštěvy bohužel slavný červený koberec prali, takže nám musela stačit látka na schodech. Pokračovali jsme do parfumerie Fragonard, kde jsme viděli, jak se vyrábí parfémy a mýdla, které jsme si mohli později zakoupit. Nad parfumerií se tyčila malebná vesnička Èze, kterou jsme si v rychlosti prošli.

Celý zájezd jsme ukončili v Monaku, kde jsme navštívili oceánografické muzeum. Všichni byli nadšení. Mohli jsme zde spatřit například medúzy, mořské koníky, žraloky a mnoho dalšího. Dále jsme pokračovali do známého kasina, které si mohli starší účastníci projít (vstup byl od 18 let). Ve večerních hodinách jsme odjížděli přes Itálii do ČR. Zprvu byla naše cesta nudná, ale autobusu se rozbilo turbo, takže se za námi od rána kouřilo, a tím byla cesta zpestřená.

Emma Bednaříková, Markéta Prošková, Anna Turnerová (S6B)

Galerie

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok