Cesta za krásami Moravského krasu

V rámci projektových dnů, pro 2. a 3. ročníky vyššího gymnázia, jsme se vydali do Moravského krasu. Hlavními body našeho programu byly – propast Macocha, Punkevní jeskyně, Kateřinská jeskyně a zámek Blansko.

Nejsilnějším zážitkem v rámci našeho výletu byly Punkevní jeskyně. V nich se nacházelo obrovské množství krápníků. Tyto stalagmity, stalaktity a stalagnáty všemožných tvarů i velikostí jsou krásné samy o sobě, avšak když jsme uviděli malé mělké jezírko, které při správném nasvětlení odráželo jeskynní strop a stěny plné krápníků, nestačili jsme se divit. Na konci jeskyně jsme se dostali na dno Macochy. Tu jsme později viděli také seshora. Oba pohledy měly něco do sebe, ale nám se líbil více pohled zdola. Za zmínku by stála také velice úchvatná a zajímavá projížďka lodičkou v Punkevních jeskyních, která nám umožnila pohled z jiné perspektivy.

Renesanční zámek Blansko je dominantou města Blanska. Nejvíce nás zaujala jeho pestrá historie, o které jsme se podrobně dozvěděli díky komentované prohlídce. Tamější zámecké sídlo je opravdu okouzlující. Po vstupu do zámeckého areálu se před námi zjevil bílý renesanční zámek s červenými střešními taškami kontrastující se zelení v zámecké zahradě. V budově zámku dnes sídlí muzeum, které vystavuje železářské umy tehdejší doby.

Jedna z mála věcí, které se na výletě nepovedly, bylo počasí. Bohužel nebylo moc teplo a pršelo. Také nám cestou zpět do města, kde jsme bydleli, ujel autobus, takže jsme museli jít pěšky. Jinak se nám výlet líbil a klidně bychom se do Macochy a Punkevních jeskyní všichni určitě rádi podívali znovu.

Vytvořily Kateřina Housová a Alžběta Dufková z 2. B.

 

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok