Středoškolská odborná činnost 2019/2020

Vrcholnou událostí pro studenty i učitele přírodovědných předmětů je každým rokem obhajoba soutěžních prací Středoškolské odborné činnosti. Studenti na ní předvedou nejen své odborné znalosti, ale také zájem o obor a kultivovanost projevu. Každoročně se naši studenti zaslouženě umístí také na prvních místech krajských a celostátních kol SOČ.

V letošním roce kvůli riziku infekce Covid-19 neproběhlo školní kolo, kde studenti obhajují své práce a jsou vybíráni pro kolo krajské. Soutěž probíhala distanční formou a společně s prací posílali studenti do krajského kola i online připravenou obhajobu.

Vše zvládli pouze tři stateční studenti, kteří se nedali odradit spoustou formalit a netradiční formou soutěže. I v krajském kole probíhaly obhajoby online.

Marco Souza de Joode soutěžil již třetím rokem v oboru fyzika a se svou prací „Parametry rotace a tvaru asteroidů: limity inverzní metody“ se umístil na prvním místě v krajském i v celostátním kole SOČ.

Veronika Průchová obhajovala svou práci „Syntéza alarmonů (p)ppGpp, (p)ppApp a jejich analogů“ v oboru chemie a obsadila deváté místo. Práce byla skvělá (i podle oponentů), ale Veronika se, bohužel, kvůli karanténě nedostala včas ke svým výsledkům v laboratoři a to ji v krajské škole poškodilo.

Nejmladším účastníkem byl Matěj Vícha, který soutěžil v oboru biologie. Se svou prací „Antimikrobiální peptidy proti meticilin rezistentnímu Staphylococcu aureu“ obsadil v krajském kole třetí místo a podstoupil licitaci o postup do kola celostátního, která mu nevyšla. Ale rozhodně má před sebou ještě dva roky vědecké práce na střední škole a možnost se soutěže opět zúčastnit.

Soutěžícím moc gratulujeme a přejeme hodně sil pro další vědeckou práci, úspěšnou maturitu i studium na vysoké škole.

-šs-

soc 2019 2020

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok