Sportovní dny Gymnázia Nad Štolou 2022

V letošním roce se mohly naplno rozběhnout sportovní dny. Probíhaly jako tradičně ve dvou dnech. 12. 4. 2022 soutěžily třídy nižšího gymnázia, které byly rozděleny do dvou skupin, a to – prima + sekunda a dále tercie+kvarta+1S+2S.

Žáci nejnižších ročníků (prim a sekund) se utkali v několika soutěžích, které prověřily jejich tělesnou zdatnost, skupinovou součinnost i jejich rychlé uvažování. V první soutěži se mohli vžít do kůže závodníků formule 1, kdy museli zvládnout náročný terén v co nejlepším čase. Jako bonus mohli využít i manuální dovednost v převlékacím boxu, ve kterém vyměnili nikoli gumy, ale pilota i formuli.

Další formou soutěže byl oblíbený brannball, ve kterém si žáci otestovali své koordinační schopnosti. Nadhodit si míček a odpálit není vůbec tak jednoduché, jak se zprvu zdá. Nakonec tak bylo zapojeno více než 30 dětí při jedné hře – o zábavu tedy rozhodně nebyla nouze.

Nejmenší žáci si vyzkoušeli i hru zvanou „číslovaná“, která prověřila jejich pohybové schopnosti a samozřejmě také aplikaci základních matematických dovedností. Celou hru provázelo i pověstné štěstí, které se jednou přiklonilo zrovna k tomu týmu, který to potřeboval, podruhé se zase odklonilo k dalšímu. Nebylo tedy do poslední chvíle jasné, kdo celou soutěž vyhraje.

Starší žáci navázali na nejmenší v soutěži formule 1. V jejich podání se už jednalo o dynamičtější pojetí, zvláště při překonávání náročnějšího terénu. Nutno podotknout, že jejich způsob „přezouvání pneumatik“ byl velmi originální. 🙂

Další aktivitou bylo bludiště, kde si týmy vyzkoušely svoji paměť. Projít trasu ve čtvercovém poli v přesném pořadí podle originálního návodu představovalo pro některé neřešitelný rébus.

Jako další aktivita čekala na starší žáky hra zvaná ponorky. Pro úspěšné splnění bylo zapotřebí vyvinout nejen velkou aktivitu, ale především schopnost komunikovat, spolupracovat, mít smysl pro vedení a zodpovědnost. Jen jeden člen družstva měl periskop, kterým mohl udávat směr plavby, zbytek týmu byl oslepený. Hned po vyplutí na širé moře (celou Letenskou pláň) měl kapitán lodi plné ruce práce, aby se ponorka nevydala špatným směrem, nebo dokonce nenarazila do sousední ponorky. Leckdy se nám do cesty postavil i nebezpečný žralok (který se projevoval štěkáním, případně pletením se ponorce pod sonar). Po doplutí ponorky měli žáci za úkol sesbírat co nejvíce perel (míčků) a naházet je do svých truhel s pokladem. Nakonec všichni svoji ponorku zaparkovali a mohli začít počítat svůj poklad.

Druhý den se rozběhl naplno zlatý hřeb sportovního dne, a to turnaj tradičních i netradičních sportovních her, ve kterém soutěžily všechny třídy vyššího gymnázia kromě maturitních ročníků. Žáci se v náročném harmonogramu utkali postupně se všemi soupeři svojí věkové kategorie ve sportech – basketbal, fotbal, volejbal, ringo, frisbee. Na konci sportovního dne tak vzešel celkový vítěz turnaje. Stala se jím třída, která nasbírala nejvíce bodů ve všech sportovních her. Vítěz si odnesl putovní pohár pro vítěze sportovního dne. Jednalo se o první ročník tohoto turnaje, ze kterého vzešla jako vítěz třída 3S. Gratulujeme!

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok