Alergeny

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem

Odvolání na legislativu:

EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10. 

Značení alergenů je pouze informační požadavek

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU


  1. Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich – nejedná se o celiakii.
  2. Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život.
  3. Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život.
  4. Ryby a výrobky z nich.
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich­ – patří mezi potraviny ohrožující život.
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich.
  7. Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život.
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů.
  9. Celer a výrobky z něj.
  10. Hořčice a výrobky z ní.
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich.
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2.
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.
  14. Měkkýši a výrobky z nich.
Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok