Aktuální postřehy z Norska

Již cestou do Norska, ve švédském národním parku Kosterhavets, jsme se na vlastní kůži přesvědčili, že Skandinávie nemusí být zdaleka jen chladná. Při průzkumu života na pobřeží této ostrovní oblasti nás totiž provázelo téměř středomořské počasí.

Další den jsme pokračovali daleko na sever – přes rašeliniště Fokstumyra (kde jsme krom ptactva zahlédli také pár losů) až do norského národního parku Dovrefjell. Zde nás přivítala naprosto odlišná krajina – horská tundra. Největším dobrodružstvím tohoto dne bylo bezesporu adrenalinové setkání s obřími pižmoni – prehistorickými pamětníky doby ledové. Pozorování těchto majestátních kopytníků, se kterými se lze setkat v kontinentální Evropě pouze zde, v nás zanechalo hluboké zážitky.

Další ráno jsme vyrazili do národního parku Rondane. Nádherná liduprázdná krajina plná strmých skal, mokřadů a ledovcových jezer prověřila naši odolnost. Dva stržené mosty přes ledovou řeku znamenaly poměrně náročné brodění a znatelně prodloužily náš výšlap. Cestou do kempu – autobusem po legendární Trollí stezce – jsme se pak kochali úchvatnými výhledy do obřího ledovcového údolí. Do spacáků jsme uléhali pozdě v noci, sice unaveni, ale plni zážitků.

Aktuálně se nacházíme na skalnatém ostrově Runde, který je díky několika statisícům hnízdících ptáků pravým rájem evropských ornitologů. Cestou na ostrov jsme se ještě zastavili ve městě Alesund, kde jsme navštívili moderně a edukačně vybavený mořský svět s mnoha akvárii i venkovními bazény. Posíláme pozdravy domů a těšíme se na další dobrodružství!

Z. L.

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok