Maturita 2020

I když jsme na tuto školu každý přišel s jinými cíli, očekáváními a zkušenostmi, tak jeden cíl nás spojoval – maturita. Roky strávené na gymnáziu uběhly nepředstavitelně rychle, ale nakonec jsme je skvěle zvládli a já jsem na nás opravdu pyšná. Přestože to s námi měli učitelé někdy těžké (a my to měli těžké s nimi), tak doufám, že jsme jim do života také něco pozitivního přinesli. Situace, která nás provázela prvními jarními měsíci tohoto roku, byla nová pro každého z nás. Vše se odehrálo poměrně rychle, ale nakonec se věci začaly pomalu vracet zpět do normálu. Tím myslím i naši letošní maturitu, která ještě podle dubnových informací s velkou pravděpodobností neměla proběhnout. Samotná zkouška vypadala trochu odlišně od minulých let, ale nakonec skutečně proběhla a my jsme za to všichni moc rádi. Není to jenom zkouška ve škole, která nám přináší pouze stres a nervy. Mně osobně dala i mnohem víc. Například důvěru v sebe samotnou pro zvládnutí dalších a ještě mnohem náročnějších zkoušek, které mě v životě potkají, a to nejen ve studiu. Stačí si věřit a nezapomenout na pozitivní přístup. A myslím, že v tomto ohledu je maturita opravdu jedinečná.

Asi každý maturant i ti ostatní, kteří ho provázeli tímto obdobím – rodiče, učitelé atd., si navždy budou pamatovat rok 2020, který byl opravdu přelomový a výjimečný nejen pro nás, ale i pro celý svět. Přípravy na maturitu i samotná zkouška proběhly hladce jak díky učitelům, kteří tu pro nás neustále byli, tak i díky studentům, kteří zkoušku dospělosti nepodcenili a svědomitě se připravovali. A i když jsme kvůli nynější situaci přišli o momenty, na které jsme se celé studium těšili, tak pevně věřím, že máme dostatek skvělých vzpomínek z minulých ročníků, které nám tuto ztrátu alespoň trochu vynahradí.

Předávání maturitních vysvědčení neproběhlo jako obvykle v divadle, ale v aule naší školy bez přítomnosti rodičů a s patřičnými opatřeními, ale i tak jsme si slavnostní chvíli užili. A možná se nám ještě poštěstí a užijeme si i svůj maturitní ples, který je naplánovaný na září. Pokud situace nedovolí uskutečnit tak velkou akci, věřím, že se ještě sejdeme v menším počtu a alespoň částečně si ples vynahradíme.

Letošní maturitou jsme uzavřeli jednu velkou kapitolu našeho života a ještě větší, snad i lepší, právě začíná. Přeji nám všem do budoucna mnoho štěstí. Věřím, že ho budeme potřebovat.

Za letošní maturanty K. Čechová, Z. Irategeka

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok