Zpíváme pro UNICEF

Náš školní pěvecký sbor Cantus Infirmus pod taktovkou Filipa Dvořáka se letos poprvé zapojil do akce Zpíváme pro UNICEF. Během jednoho týdne v březnu uspořádaly sbory, které se rozhodly pomoci tomuto projektu, koncerty po celé republice a vybrané vstupné darovaly dětem, pro něž není samozřejmostí vzdělání a pocit života v klidné a bezpečné zemi. Náš sbor vystoupil s tímto cílem 19. března v katedrálním chrámu sv. Vavřince na Petříně.

Koncert začal po zaplnění lavic zhudebněným žalmem v hebrejštině, následoval kánon a poté ženským sborem ztvárněná píseň The Moon. Nechyběly ani lidové písně jako například Kopala studienku nebo Široký hluboký. Tentokrát bylo v kostele tepleji, a nebylo tak třeba pauzy. Večer pokračoval písničkou od Spirituál kvintetu. Dvouhlasé skladby byly v repertoáru zastoupeny nejen již zmíněnou písní The Moon, ale také skladbou Joshua Fought the Battle of Jericho. K nezapomenutelnému zpěvu Spirit of God zazněly i místní varhany. Celý koncert byl v příjemné a krásné atmosféře a diváci ještě nechtěli konec, a proto si vytleskali přídavek. Večer tak byl zakončen stále se zrychlující písní Jede sedlák do mlejna. Kostelem se ozýval potlesk a úsměvy, které vypadaly velmi radostně, nám celý večer zpříjemnily.

Jak již bylo zmíněno, výtěžek putoval pro děti se špatnými životními podmínkami. Podařilo se nám vybrat 4 640 Kč. Díky štědrosti všech přítomných jsme tak pomohli zajistit např. výuku s učitelem pro 40 dětí, sportovní sadu míčů a provizorní přístřešek. Kromě problémů se školstvím je v těchto místech také často problém s hygienou spojenou s čistotou vody. Důležité pro děti jsou tedy i tablety na čištění vody (v přepočtu něco přes 1 000 tablet), kanystry a vědra nebo třeba několik desítek mýdel. Nechybí také dvě soupravy pro dívky, které obsahují znovupoužitelné vložky, doplňky stravy a také nějaké školní pomůcky.

Když se podíváme na náš životní styl, tak toto, z našeho pohledu málo, pro ně má velkou cenu a význam. Všichni jsem rádi, že jsme touto cestou pomohli a skrze to, co nás baví, jsme třeba někomu zlepšili náladu, den, nebo dokonce celý život. S pomocí pro potřebné máme už díky účasti v našem sboru nemalé zkušenosti. Každoročně během školního vánočního koncertu, kterého se také účastníme, přispíváme bratrovi jedné studentky na neurorehabilitace. Už bývá zvykem, že naše vystoupení jsou dobročinná, a my tak na sebe můžeme být hrdí.

Jakub Kment, K5A

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok