Skotsko 2023

Od 4. do 12. června vyrazily třídy K4A a K4B na poznávací zájezd do hlavního města Skotska, krásného Edinburghu. První zastávkou na cestě (nepočítaje benzínky a odpočívadla) byl Amsterdam, kam jsme dorazili časně zrána a kde jsme s paní průvodkyní Olinou, dlouholetou obyvatelkou města Amsterdam, strávili půlku dne prohlídkou historického centra, která zahrnovala i plavbu loďkou  proslulými holandskými kanály. Večer se skupina nalodila na trajekt směr přístav Newcastle uprostřed Velké Británie. Tato plavba trvala přibližně 15 hodin a pro spoustu studentů to byl velký zážitek, neboť na trajektu nikdy předtím nebyli. 

Další čtyři dny jsme přespávali v hostitelských rodinách, kde jsme se seznamovali s každodenním životem místních obyvatel. Jeden den jsme strávili ve škole. Byli jsme rozděleni do 4 skupin napříč třídami podle rozřazovacího testu, který jsme si napsali již u nás ve škole. Z našeho prozatímního domova v Edinburghu skupina vyrazila i do jeho okolí, například na prohlídku světového unikátu, rotačního zdymadla Falkirk, které překonává až 30 metrů výšky, navštívili jsme i velké sochy Kelpies, magických skotských tvorů, kteří jedí zlobivé děti.  Jedno ráno jsme se vydali na výlet do Highlands, pohoří  v severní části Skotska. Viděli jsme bezlesé hory, potůčky a jezero v dálce a všichni jsme se vrátili opálení a plní vitaminu D. Ač se nikomu nechtělo, všichni se nakonec museli rozloučit s hostitelskými rodinami a vyrazit na cestu domů.

Po vylodění v Amsterdamu v neděli dopoledne jsme nasedli do autobusu a pak už nás  čekala cesta zpět do Prahy se zastávkou ve skanzenu Zaanse Schans, kde jsme viděli krásné mlýny, výrobnu tradičních holandských dřeváků a sýrárnu. Úplně poslední zastávkou bylo Muzeum J. A. Komenského, kde jsme si vyslechli výklad o záslužných činech učitele národů a někteří studenti všem zpříjemnili odpoledne hrou na klavír. Cesta do Prahy byla klidná a brzy ráno jsme dojeli před školu. Na obličejích studentů bylo vidět, že jsou ospalí, ale plní radosti a nových zážitků a zkušeností, které jsou k nezaplacení. Rádi se do Skotska zase všichni vrátíme.

Šlemrová, Novotný, Račák K4A

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok