Proč nezačít školní rok s PCR a elektroforézou?

V úterý 5. září bylo vyučování jen do 12 hodin. Využili jsme volné odpoledne k získání zajímavé zkušenosti. Díky paní Ing. Evě Jablonské, Ph.D. z Ústavu biochemie a mikrobiologie VŠCHT jsme měli možnost absolvovat workshop v tamních laboratořích. Čekalo nás seznámení s metodou s tajuplnou zkratkou PCR a gelovou elektroforézou. Obě metody jsou využívané jak v genetickém výzkumu, tak ve forenzních vědách, v archeologii, paleolontologii či zdravotnictví. Pomalu jsme začali rozumět, jak pracuje cycler, co a proč je potřeba připravit, a že výtěžnost reakce je v případě zdařilého experimentu vysoká. Z jedné či několika málo molekul DNA jich získáme násobky tisíců. Pak ještě přidat interkalační barvivo a vše „dát na gel“. Gelová elektroforéza slouží k rozdělení fragmentů DNA, je to v podstatě síto na molekuly. Pohyb DNA umožňuje její záporný náboj a rychlost pohybu – kam fragment doputuje – závisí na jeho velikosti.

V laboratoři nám chvílemi pomáhaly i velmi příjemné doktorandky, které případně dovysvětlily, jak správně pracovat s vybavením, které pro nás bylo nové. Odpoledne rychle uběhlo, najednou byla elektroforéza hotová, posvítili jsme si na výsledek UV světlem a s nadšením fotili výsledky. Ještě jsem se neformálně stihli bavit s paní Jablonskou i doktorandkami o možnostech studia na jejich vysoké škole a hlavně o následujícím uplatnění v oboru. Zkrátka – odpoledne využité naplno.

Rádi bychom proto poděkovali paní doktorce Jablonské a VŠCHT za to, že našim studentům bylo umožněno vyzkoušet si metody, o kterých se dosud učili jen teoreticky na seminářích.

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok