V letošním školním roce se studenti francouzštiny 3. a 4. ročníků nižšího gymnázia a 1. a 2. ročníků vyššího gymnázia mohou zúčastnit výměnného zájezdu do Francie. Ve spolupráci se ZŠ Pod Marjánkou připravujeme výměnu s bretaňskou školou Collège a lycée Émile Zola v Rennes. Výměna je ideálním prostředkem pro autentické seznámení s prostředím studovaného jazyka, s kulturními zvyklostmi země a v neposlední řadě k navázání kontaktu s rodilými mluvčími.

Jak projekt probíhá?

V průběhu celého roku studenti partnerských škol připravují projekt s názvem „Partage ta science“ (v překladu „Sdílej vědu“). Dílčí výstupy budou sdílet s francouzskými studenty v prostředí eTwinning (eTwinning je platforma, přes kterou mohou studenti a zaměstnanci škol z různých evropských zemí vzájemně komunikovat, spolupracovat, zapojovat se do projektů a sdílet své nápady). Na jaře pak dojde k samotným výměnným zájezdům: 10.–15. 5. 2020 přijedou francouzští studenti do Prahy a 7.–14. 6. se my vydáme do Francie.

Kdo se projektu může účastnit?

Projekt je určen pro studenty francouzštiny 3. a 4. ročníků nižšího gymnázia a 1. a 2. ročníků vyššího gymnázia. Toto věkové vymezení bylo zvoleno podle věku francouzských studentů a s ohledem na spolupráci se základní školou. Úroveň francouzštiny není pro přijetí do programu rozhodující, mohou se zúčastnit jak začátečníci, tak pokročilí.

Jaké jsou podmínky účasti na výměně?

Kromě studia francouzštiny je hlavní podmínkou pro výměnu otevřená mysl a náruč, a to nejen ze strany studentů, ale i jejich rodin. Podmínkou výměny je totiž ubytovat 1–2 studenty z partnerské školy a starat se o ně po dobu výměny (zejména zajišťovat stravování a dopravu). Stejně tak budou čeští studenti ubytováni ve francouzských rodinách. Ubytování zahraničních studentů se může někomu zdát jako překážka k výměně, ale je třeba to přijímat jako možnost kulturní výměny a obohacení pro celou rodinu. Poskytnete tak svým dětem skutečně jedinečnou příležitost poznat opravdovou Francii a její obyvatele, což při běžné turistické cestě není možné.

Jaký bude program výměnných zájezdů?

Během obou zájezdů bude připraven jak společný program pro české a francouzské studenty (např. prohlídka partnerské školy, sportovní či kulturní odpoledne), tak program oddělený, který si obě strany připravují samy. My bychom ve Francii rádi navštívili slavný Mont-Saint-Michel, pláže vylodění v Normandii a další místa, která budou upřesněna v podrobnějším programu.

Kolik bude výměna stát?

Předpokládané výdaje činí na studenta cca 5 000 Kč (tj. náklady na dopravu autobusem, pojištění, vstupy). Zažádali jsme zároveň o finanční podporu na Magistrátu hlavního města Prahy, která by náklady na výměnu výrazně snížila (pro představu v loňském roce žáci ze ZŠ Pod Marjánkou platili cca 500 Kč). Granty se však udělují až v zimě, proto není možní dopředu finanční podporu přislíbit. Peníze tak budou vybrány předem a případně vráceny po zájezdu.

Do kdy se podávají přihlášky a platí platby?

Přihlášky zde. ​Zálohu 2 000 Kč je nutno uhradit do 19. 12. 2019, doplatek 3 000 Kč do 14. 2. 2020.

Letos 15. a 16. listopadu proběhl další kurz Biologie a zeměpis na talíři aneb vaříme se Zdeňkem Poh(lerchem). Po minulém kurzu středomořské kuchyně jsme se tentokrát opět vydali do rozmanité Asie. Dvoudenní kurz byl však nyní koncipován poněkud odlišně. V pátek jsme po vyučování navštívili pražskou tržnici Sapa, kde se studenti mohli seznámit s celou řadou druhů exotických surovin. Největší zájem vzbudilo tropické ovoce (např. nejaromatičtější ovoce světa durian, největší ovoce světa chlebovník neboli jackfruit, či sladký a šťavnatý rambutan). Nechyběl ani výklad o biologických a geografických zajímavostech některých surovin, jakož i o jejich využití v kuchyni. Po nezbytném nákupu proviantu na sobotní vaření jsme se přesunuli do jedné z mnoha místních restaurací, kde se většina účastníků zahřála tradiční vietnamskou polévkou pho.

V sobotu ráno jsme se sešli před ZŠ Korunovační, v jejíž výborně vybavené kuchyňce mohlo začít samotné vaření. Studenti byli rozděleni do dvojic či trojic a chopili se kuchařského náčiní. Během několika hodin se výsledkem jejich úsilí staly tři originální asijské pokrmy. Nejprve to byl vietnamský salát bún bo nam bo, jehož základem jsou rýžové nudle, ledový salát, proužky mrkve a salátové okurky, opražené arašídy, smažená šalotka, bylinky (koriandr, thajská bazalka, perila), mungo klíčky a tenké plátky marinovaného a orestovaného hovězího masa. To vše přelité skvělou sladkokyselou zálivkou nuoc cham (voda, rybí omáčka, rýžový ocet, cukr). Jako druhý chod se servírovalo sushi, a to hned ve dvou variantách – tradiční maki a atraktivně vypadající „obrácené“ california maki sushi. Studenti při výrobě sushi sami vytvářeli kombinace surovin uvnitř rolek a nutno dodat, že výsledky chutnaly i vypadaly skvěle! Třetí pokrm se jmenuje nasi goreng (smažená rýže s volským okem navrch) a jedná se o nejtypičtější pouliční jídlo v Indonésii a Malajsii.

Studenti (včetně těch nejmladších) prokázali během kurzu mimořádnou zručnost a nadšení, což je skvělá zpráva pro další podobné kurzy do budoucna. Velký dík pak patří kolegyním Kamile Babické a Aničce Bucci a taky panu Babickému, který se na podobných akcích tradičně stará o logistickou a technickou podporu.

Už teď se těšíme na další gastronomicko-vzdělávací kurzy v roce 2020! ☺☆

Z. Lerch

Přírodovědný klub zve na tradiční předvánoční zdobení stromku pro lesní zvířata
sobota 14. 12. 2019

Letos s novinkou!

Nejen, že se vybavíme vhodnými dobrotami pro zvířata, ale smysluplně pomůžeme opravdu výbornému projektu s názvem Pražská pastvina (http://prazskapastvina.cz/ nebo https://www.facebook.com/prazskapastvina/).

O co jde? O komunitní spolek, jehož cílem je chránit louky a stepní společenstva, podporovat rozmanitost hmyzu i rostlin, vracet do Prahy nejvzácnější české motýly.

A jak spolek cíle realizuje? Zakládá komunitní pastviny, zahrady, sady a včelíny. Sdílí přírodní produkty. Pečuje o svěřené pozemky i se zvířaty.

A co my s tím? Po cca 5 km vycházce z Kosoře přes Černou rokli, cementárnu Radotín a přilehlé lomy dojdeme na pastvinu, pomůžeme s proklestěním nárostů na pastvině a jejich spálením. Jeden z členů komunity (zvaný Hejkal) a naše bývalá studentka K. Černá nám práci ukáží a vysvětlí, k čemu je dobrá. Při pálení klestí se zahřejeme, po soumraku ozdobíme stromek a vrátíme se do civilizace (Zadní Kopanina).

Na akci se přihlaste buď osobně, nebo mailem (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.), dostanete podrobnější info (co s sebou, o srazu a plánovaném návratu).

Vzhledem k rozšířené náplni akce počítejte s rozsahem cca 10.30–17.00 hod.

predvanocni zdobeni 2019 1predvanocni zdobeni 2019 2

predvanocni zdobeni 2019 3predvanocni zdobeni 2019 4

Stejně jako každý rok na podzim, tak i letos se naše škola zapojila do geografické soutěže Pražský glóbus. Školního kola se koncem října zúčastnilo celkem 81 žáků. V kategorii A, určené pro primy a sekundy, soutěžilo 24 účastníků, zvítězil Daniel Kašpárek (S2A), druhé místo obsadil Jan Svoboda (S2B) a třetí pozici zaujal Sebastian Jošt (P1B).

Kategorii B pro tercie, kvarty, 1S a 2S naplnilo 35 soutěžících, vítězem se stal Adam Severa (K4B), druhý byl Václav Ševela (K4A) a třetí Monika Binningero (T3B). Kategorie C pro vyšší gymnázium zaujala 22 našich žáků, zvítězil Václav Král (S6B), druhý byl David Sovík (S6B) a třetí Zdeněk Staško (S7A).

Vítězové postupují automaticky do celoměstského kola. Tentokrát postoupili na základě počtu bodů i další soutěžící, v kategoriích A i C nás tak reprezentovalo v každé dokonce 5 soutěžících. Naši řešitelé kategorie A se umístili do 15. místa v tvrdé konkurenci 55 soutěžících z celé Prahy, Jan Svoboda vybojoval pěkné 6. místo. Jediný náš zástupce v kategorii B, Adam Severa, skončil mezi 54 reprezentanty pražských škol 15. Ostudu nám neudělali ani naši soutěžící v kategorii C.

Zde musíme vyzdvihnout Václava Krále, který obsadil krásné druhé místo mezi 52 soutěžícími a za celopražským vítězem zaostal o jediný bod!

Vítězům blahopřejeme a všem účastníkům děkujeme!

Za učitele zeměpisu: Pavel Růžička

Škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze takové cookies, které jsou nezbytně nutné pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies).
Ok